Despre Seagate …

Nu mai este niciun secret că în ultimii ani hard disk-urile de la Seagate au prezentat mari probleme de fiabilitate. Unele studii estimează o rată de defectare a acestora de până la 25%, ceea ce înseamnă foarte de mult. Opinia nostră este că acest procent este exagerat. Din păcate, recuperarea datelor de pe disk-urile Seagate este în general dificilă și în unele cazuri aproape imposibilă. De câțiva ani, Seagate a intrat pe piața recuperărilor de date și odată cu acest lucru au început să introducă soluții tot mai complexe de protecție pe disk-urile sale, pentru a bloca accesul la software-ul intern, probabil pentru a încerca eliminarea terților furnizori de servicii de recuperare a datelor.

Faptul că pentru divizia de recuperări date a companiei Seagate nu sunt necesare investiții în cercetare, dezvoltare și piese de schimb, îi permite să ofere servicii profesionale la prețuri competitive în special pentru disk-urile noi de capacități mărite. Interesant este faptul că deși laboratorul este practic al producătorului, nu se asigură în niciun fel gratuitatea recuperării datelor pentru disk-urile Seagate în garanție. Chiar dacă pierderea datelor în foarte multe cazuri nu poate fi imputabilă utilizatorului, prețurile pentru astfel de servicii încep de la 600 – 700 de euro.

Toate disk-urile noi de la Seagate au portul serial de diagnosticare blocat din fabrică și cu cât disk-ul este mai nou, cu atât diagnosticarea corectă a acestuia este mai dificilă. Deasemenea schimbarea capetelor de citire / scriere este foarte complicată deoarece softul intern trebuie adaptat pentru ca disk-ul să poată funcționa în condiții acceptabile cu noile capete. Chiar și procurarea de capete compatibile este foarte dificilă, mai ales cand este absolut necesară scrierea pe disk. Din multe puncte de vedere, disk-urile Western Digital, Toshiba, Samsung sau Hitachi sunt mai ușor de recuperat deși odată cu introducerea tehnologiilor SMR, recuperarea datelor și de pe aceste disk-uri s-a complicat destul de substanțial.

Exceptând Seagate, celelalte mărci de hard disk-uri s-au aratat a fi mai stabile (Western Digital, Toshiba, Samsung sau Hitachi, chiar dacă divizia producătoare de hard disk-uri a lui Samsung a fost cumparată de Seagate, iar a celor de la Hitachi a fost cumparată de Western Digital). Este adevarat că au fost produse diverse modele cu probleme și de către acestia, însă pe ansamblu, putem spune că sunt mai fiabile. Deși sistemele de stocare pe bază de memorii flash (SSD-urile) au început să câștige clar teren, opinia noastră este că hard disk-urile vor reprezenta multă vreme de acum încolo principala soluție pentru păstrarea datelor.

Vă preocupă acest subiect? Aveți nelămuriri? Doriți mai multe detalii? Puteți contacta QUARTZ Data Recovery oricând!