Durata de viață a SSD-urilor

SSD-urile folosesc chip-uri de memorie pentru stocarea datelor și din acest motiv funcționarea acestor dispozitive este total diferită de cea a unui HDD normal. Pentru a păstra SSD-ul în parametrii normali de funcționare dar și pentru a-i asigura o durată de utilizare cât mai lungă, este bine să se țină cont de câteva aspecte care pot influența fiabilitatea și durata de viață a acestuia.

Folosirea unui SSD la capacitatea maximă de stocare va face ca performanțele acestuia să aibă de suferit. Ideal este ca întotdeauna să rămână un spațiu de minim 15% neutilizat. Acest spațiu va fi folosit pentru cache dar și pentru operații de mentenanță internă. Un spațiu liber mai mic de 15% împiedică task-urile interne să fie finalizate eficient, ceea ce poate pune o presiune mai mare pe SSD, limitându-i durata de viață.

Defragmentarea este un lucru important pentru un disk normal, deoarece micșorează timpul de accesare al informației, reducând numărul de mișcări pe care trebuie să le facă capetele de citire. Acest lucru nu are aplicabilitate însă în cazul SSD-urilor deoarece informația este citită direct din celulele de memorie. Așadar defragmentarea nu face decât să supună SSD-ul la un efort suplimentar și din acest motiv nu este recomandată.

Firmware-ul SSD-urilor este extrem de complex și din acest motiv este important ca acesta să fie menținut în stare functională. Aproape toți producătorii furnizează periodic update-uri de firmware, iar pentru o funcționare optimă și îndelungată este recomandat ca acestea să fie efectuate la timp. În acest fel veți fi sigur că SSD-ul Dvs este și va rămâne în parametri normali de funcționare.

În final adresăm recomandarea generală de a efectua backup-uri periodice tuturor datelor importante, pentru a avea siguranța că veți fi feriți de lucruri neplăcute în cazul în care SSD-ul Dvs se defectează.

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să contactați echipa QUARTZ Data Recovery.