Limitarea potențialelor pierderi de date

O trasătură caracteristică firii umane este să ignore avertismentele. Din păcate, există un număr foarte mare de utilizatori care trăiesc cu impresia că un incident ce implică pierderea datelor nu li se poate întampla niciodată. Însă, acest lucru se poate întâmpla. Întrebarea nu este “dacă?” sau “cum?” se poate întâmpla, ci “când?”. Evitarea situațiilor neplacute, în care utilizatorii sunt obligați să-și adreseze aceste întrebări, se poate realiza prin adoptarea unor măsuri de prevenire a eventualelor incidente ce pot apărea.

Iată câteva măsuri de prevenire și limitare a potențialelor pierderi de date:

  • Faceți backup regulat. Este regula de aur în prevenirea pierderii datelor. Soluțiile de backup sunt variate, gratuite sau contra cost, mai bune sau mai puțin bune. Însă întotdeauna un backup este mai bun decât nimic, atunci când se întâmplă să vă pierdeți datele. Păstrați datele în cel puțin două locuri diferite. Despre soluții de backup, puteți citi aici.

  • Nu ignorați defectele hardware și mesajele de eroare. Dacă sistemul dumneavoastra începe să funcționeze eronat sau să dea diverse mesaje de eroare, faceți urgent o copie de rezervă a datelor. Încercați să utilizați un program de monitorizare SMART a hard disk-ului sau al SSD-ului. Acestea au capacitatea de a-și monitoriza singure starea de funcționare și pot anticipa potentialele disfuncționalități ce pot duce la pierderea datelor. Dacă auziți zgomote suspecte la punerea în funcțiune, opriți-l imediat. Acesta este un semn clar de defecțiune fizică sau mecanică. Forțarea încercării de utilizare agravează defectul putând duce la distrugerea totală a datelor.

  • Folosiți programe antivirus performate. Evitați folosirea de soluții gratuite în aceste cazuri. Costurile de licențiere ale unui antivirus nu sunt foarte mari, iar licența oferă protecție efectivă, prin accesul rapid la cele mai noi semnături de viruși, putând asigura o protecție sporită în timp real.

  • Automatizați toate procesele ce pot implica intervenția umană, acolo unde acest lucru este posibil. Oamenii mai pot greși, omite, etc însă calculatoarele nu. Faceți verificări regulate ale sistemului de operare, ale programelor care rulează în background. Sunt cazuri în care erori de programare ale unor software-uri pot provoca scrieri eronate pe disk ce pot corupe datele prin suprascriere. Evitați upgrade-urile sistemului de operare sau a programelor fără copii de rezervă. Nu repartiționați sistemul și nu reinstalați sistemul de operarare fără un backup prealabil al datelor.

QUARTZ Data recovery vă stă oricând la dispoziție, telefonic, online (Skype, Facebook) sau prin email (https://www.quartz.ro/contact/) cu informații referitoare la prevenirea pierderilor de date și cu posibilitățile de analiză și recuperare a datelor, atunci când acestea nu se mai pot accesa.