Recuperarea hard disk-urilor externe

Hard disk-urile externe au devenit în vremurile noastre cea mai populară metodă de backup a datelor. Capacitatea mare de stocare, raportată la prețul relativ accesibil le fac extrem de utile pentru păstrarea documentelor, a fotografiilor sau a altor tipuri de date. Însă este important să nu uităm că în interiorul carcasei se află un banal hard disk, care este predispus la pierderea datelor într-o măsură mult mai mare decât unul care functionează într-un calculator.

Oferta de hard disk-uri externe este foarte variată, acestea diferind prin aspect, preț, capacitate de stocare sau interfață. Chiar dacă sunt produse de LG, AData, Western Digital, Seagate, Lacie, Verbatim, Fujitsu, Hitachi, Toshiba sau Samsung, în interiorul acestora se găsesc disk-uri obișnuite. Carcasele acestora pot oferi nivele diferite de protecție fizică, termică și electrică, elemente ce devin esențiale în protejarea disk-ului din interior și implicit a datelor de pe acestea.

Majoritatea problemelor întâlnite la acest tip de disk-uri își au originea în faptul că fiind portabile sunt expuse șocurilor mecanice și electrice într-un procent mult mai mare decât cele pe care le găsim instalate în calculatoare. Multe dintre ele sunt lovite, trântite, scăpate pe jos, de multe ori chiar în timpul funcționării. Rezultatul acestor fapte duce la defectarea capetelor de citire/scriere, precum și la deteriorări ale suprafețelor platanelor, adică a suportului de înregistrare a datelor. Nu trebuie omise nici defectele electrice generate de funcționarea incorectă a porturilor în care acestea sunt conectate sau a alimentatoarelor defecte. Defectele logice apărute în urma formatărilor sau a ștergerilor accidentale de fișiere completează lista de incidente de pierdere a datelor.

Simptomele manifestate la apariția funcționării defectuase sunt variate și diferă de la caz la caz. Putem întâlni cazuri în care hard-ul extern nu mai este detectat sau este detectat incorect. Uneori, atunci când se conectează acesta la calculator, este posibil ca sistemul să “detecteze” ceva. Acest “ceva” poate să fie doar bridge-ul USB de pe interfață, disk-ul fiind defect categoric. În alte cazuri, aceste hard disk-uri externe pot scoate sunete ciudate. Aici putem vorbi clar de defecte mecanice și nu recomandăm să se mai încerce forțarea disk-ului, deoarece defectele se pot agrava substanțial. Nu de puține ori aceste disk-uri externe pot solicita formatarea lor sau deși o parte din date sunt vizibile, acestea nu pot fi accesate. În aceste cazuri putem întâlni defecte de natură logică, dar și defecte de suprafață sau un cap de citire/scriere defect.

Recuperarea datelor în cazul disk-urilor externe are câteva particularități specifice. În foarte multe cazuri și în special în cazul disk-urilor Western Digital de 2.5” acestea au interfața USB integrată pe placa electronică a hard disk-ului, lucru care complică accesul la firmware, deoarece unele comenzi nu pot fi transmise corect prin USB. Rezolvarea acestor cazuri implică folosirea unei părți electronice SATA compatibilă sau atașarea unui conector SATA părții electronice originală după dezactivarea bridge-ului USB. Desigur, firmware-ul se poate accesa și folosind interfața RS232, însă accesul în acest fel este lent și nu întotdeauna rezolvă problemele. Tot mai multe disk-uri externe prezintă o criptare implicită activată, criptare făcută on-the-fly, transparent pentru utilizator, de către bridge-ul USB. În cazul în care se folosește altă modalitate de acces către date, exceptând interfata USB, datele trebuie mai întâi decriptate astfel încât să poată fi folosite. Recuperabilitatea acestor disk-uri este dependentă de tipul de controler USB folosit (adică algoritmul de criptare) dar și de prezența cheilor necesare decriptării. Disk-urile SED (Self Encrypting Drive) pe langă faptul că au datele stocate criptat, au și accesul la firmware blocat, ca o măsură în plus pentru protecția datelor.

QUARTZ Data Recovery deține soluții pentru recuperarea tuturor datelor existente pe aceste tipuri de disk-uri. În cazul șocurilor mecanice, defectele survenite sunt caracterizate de deteriorarea fizică a platanelor, asociată cu defectarea capetelor de citire/scriere. În multe din aceste situații nu se poate face decât o recuperare parțială a datelor, iar prețurile sunt mai ridicate deoarece procesul de recuperare este consumator de piese de schimb, piese ce se obțin din dezmembrarea unor disk-uri compatibile funcționale.

Indiferent de problemele care fac funcționarea disk-ului Dvs extern imposibilă, specialiștii QUARTZ Data Recovery vă stau la dispoziție cu idei și soluții inovatoare pentru recuperări de date.