Studiu – Recuperare date Bitlocker

Tot mai multi utilizatori, din dorinta de a pastra confidentialitatea datelor personale, aleg sa le cripteze, in speranta ca ele vor fi protejate impotriva accesarii neautorizate. Desi, in general criptarea datelor este un lucru bun, sunt situatii in care aceasta poate genera mari dureri de cap. Intr-unul din cazurile de recuperare date sosite in laboratorul nostru, prezenta criptarii a complicat destul de mult procesul de recuperare al datelor.

Clientul, utilizator de Windows 10, a ales sa-si cripteze datele folosind Bitlocker. A inceput procesul de criptare insa, in timpul acestuia, hard disk-ul s-a defectat, dupa ce criptase aproximativ 3 sferturi din date, procesul ramanand neterminat. Clientul a cerut ajutorul a doua service-uri specializate in depanarea de laptop-uri insa acestea nu au reusit sa solutioneze problema. S-a incercat accesarea disk-ului pe un alt calculator, insa fara rezultat. Acesta era detectat corect, capacitatea era corecta insa datele nu se puteau accesa. Mai rau, era faptul ca nu se putea initia secventa de decriptare. In cele din urma disk-ul a ajuns in laboratorul nostru pentru o analiza gratuita si o cotatie ferma de pret pentru recuperarea datelor. In urma analizei, folosindu-se echipamente profesionale, s-a stabilit ca unul dintre cele patru capete de citire/scriere este defect. Asadar, problema era mult mai complicata decat s-a crezut initial, rezolvarea fiind in doi pasi – schimbarea capetelor de citire/scriere pentru a se putea face o imagine a disk-ului, urmata ulterior de analiza imaginii rezultate pentru decriptarea partii criptate si accesarea datelor. Capetele au fost schimbate cu succes in camera alba de clasa 100, iar ulterior, utilizandu-se instrumente speciale, s-a reusit realizarea imaginii disk-ului defect. In final, rezultatul a fost pozitiv, obtinandu-se o recuperabilitate a datelor de 98%, iar clientul a intrat in posesia tuturor datelor dorite. In acest caz, prezenta criptarii a complicat procesul de recuperare a datelor, fiind necesara realizarea imaginii intregului disk, nu doar a spatiului utilizat pentru stocarea datelor. Avand in vedere aspectele prezentate mai sus, sfatul profesionistilor QUARTZ Data recovery este ca sistemele de criptare sa se foloseasca numai atunci cand sunt cu adevarat necesare.

QUARTZ Data Recovery va sta oricand la dispozitie cu informatii si sfaturi privind sistemele de criptare a datelor si posibilitatile de recuperare a acestora, astfel incat sa puteti alege optiunea corecta pentru Dvs.