Limitarea potentialelor pierderi de date

O trasatura caracteristica firii umane este sa ignore avertismentele. Din pacate, exista un numar foarte mare de utilizatori care traiesc cu impresia ca un incident ce implica pierderea datelor nu li se poate intampla niciodata. Insa, acest lucru se poate intampla. Intrebarea nu este “daca?” sau “cum?” se poate intampla, ci “cand?”. Evitarea situatiilor neplacute, in care utilizatorii sunt obligati sa-si adreseze aceste intrebari, se poate realiza prin adoptarea unor masuri de prevenire a eventualelor incidente ce pot aparea.

Iata cateva masuri de prevenire si limitare a potentialelor pierderi de date:

  • Faceti backup regulat. Este regula de aur in prevenirea pierderii datelor. Solutiile de backup sunt variate, gratuite sau contra cost, mai bune sau mai putin bune. Insa intotdeauna un backup este mai bun decat nimic, atunci cand se intampla sa va pierdeti datele. Pastrati datele in cel putin doua locuri diferite. Despre solutii de backup, puteti citi aici.

  • Nu ignorati defectele hardware si mesajele de eroare. Daca sistemul dumneavoastra incepe sa functioneze eronat sau sa dea diverse mesaje de eroare, faceti urgent o copie de rezerva a datelor. Incercati sa utilizati un program de monitorizare SMART a hard disk-ului sau al SSD-ului. Acestea au capacitatea de a-si monitoriza singure starea de functionare si pot anticipa potentialele disfunctionalitati ce pot duce la pierderea datelor. Daca auziti zgomote suspecte la punerea in functiune, opriti-l imediat. Acesta este un semn clar de defectiune fizica. Fortarea incercarii de folosire agraveaza defectul putand duce la distrugerea totala a datelor.

  • Folositi programe antivirus performate. Evitati folosirea de solutii gratuite in aceste cazuri. Costurile de licentiere ale unui antivirus nu sunt foarte mari, iar licenta ofera protectie efectiva, prin accesul rapid la cele mai noi semnaturi de virusi, putand asigura o protectie sporita in timp real.

  • Automatizati toate procesele ce pot implica interventia umana, acolo unde acest lucru este posibil. Oamenii mai pot gresi, omite, etc insa calculatoarele nu. Faceti verificari regulate ale sistemului de operare, ale programelor care ruleaza in background. Sunt cazuri in care erori de programare ale unor software-uri pot provoca scrieri eronate pe disk ce pot corupe datele prin suprascriere. Evitati upgrade-urile sistemului de operare sau a programelor fara copii de rezerva. Nu repartionati sistemul si nu reinstalati sistemul de operarare fara un backup prealabil al datelor.

QUARTZ Data recovery va sta oricad la dispozitie, telefonic, online (Skype, Facebook) sau prin email (https://www.quartz.ro/contact/) cu informatii referitoare la prevenirea pierderilor de date si cu posibilitatile de analiza si recuperare a acestora, atunci cand acestea nu se mai pot accesa.